• Sauna's
  • Infrarood
  • Stoom
  • Baden en Whirlpools
  • Spa Furniture
  • Wellness Shower
  • Cold Wellness
  • Webshop
Nederlandse producent sinds 1966

Ligbad kopen

Een ligbad kopen? Dan staat u voor een lastige keuze: er is groot aanbod op de markt, maar er is weinig zicht op kwaliteit, verschillen en mogelijkheden.

Wij helpen u graag met het aankoopproces. Door onze jarenlange ervaring en vakkundig kennis zijn wij dé specialist op het gebied van ligbaden!

Ligbad kopen – waar op letten?


Er zijn er verschillende dingen waar u op moet letten bij een nieuw bad kopen, zoals bijvoorbeeld de diepte, breedte en lengte van een bad. Het selecteren van een comfortabel ligbad is niet gemakkelijk en daarom is het fijn om eerst een aantal ligbaden uit te proberen, voordat u een goede keuze kunt maken.

In de Cleopatra showroom in Zaandam kunt u maar liefst 25 verschillende modellen uitproberen. Een aantal van de ligbaden in onze showroom is zelfs gevuld met water. Een ligbad uittesten is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Comfortabel ligbad

Bij de zoektocht naar het ideale ligbad is het natuurlijk belangrijk dat het een comfortabel ligbad is. De voornaamste reden dat veel ligbaden op de markt niet comfortabel zijn, is dat deze niet diep genoeg zijn. Zittend in het bad bereikt het waterniveau vaak niet eens uw borst. Het gevolg hiervan is dat u het snel koud krijgt, of met gebogen benen in bad zit. Hiernaast zijn vele hedendaagse ligbaden ontworpen om een bijzonder design naar voren te brengen, in plaats van om comfort te bieden. Dit gaat namelijk vaak ten koste van de vorm van zowel het bad, als de rugleuning. Vele ovale ligbaden bieden bijvoorbeeld rugleuningen waartegen de meeste mensen niet goed ontspannen kunnen liggen.
Ligbad testen

Ligbad afmetingen en specificaties

Wat zijn de ligbad afmetingen en specificaties van een comfortabel bad? Dat hangt natuurlijk af van uw lichaamsbouw en het aantal mensen waar u mee in bad wenst te liggen. Gemiddeld kunnen de specificaties hieronder als richtlijnen beschouwd worden:

  • Bad diepte of hoogte bad. Een diepte van minimaal 50 cm is vereist om ervoor te zorgen dat het lichaam goed onder water ligt. Het meest comfortabele ligbad is een diep ligbad. Deze heeft vaak een diepte van rond de 60 cm.
  • Bad breedte. De gewenste breedte is zeer afhankelijk van uw lichaamsbouw. Wilt u uw armen ondersteund hebben door armleuningen? Dan is het belangrijk dat het bad niet te breed is.
  • Bad lengte. De meest voorkomende lengtes van baden zijn 160, 170 of 180 cm. Natuurlijk is het ook mogelijk om extra korte baden te vinden met een afmeting van bijvoorbeeld 150 cm, of juist extra lange baden van bijvoorbeeld 190 cm.
  • Bad bodem. De meeste ligbaden hebben een vlakke bodem. Voor het meest comfortabele effect is het echter fijner om een ergonomische bodem te hebben, waarbij het achterstel lager staat dan de voeten. Zodoende zakt uw lichaam niet meer onderuit: u ligt stabiel en goed ondersteund in bad. Klik hier om voorbeelden van ergonomische ligbaden te zien. Bekijk de tekeningen van het bad zorgvuldig en let daarbij goed op de binnen afmetingen van het ligbad en de bodemlengte. Sommige ligbaden hebben hele dikke randen, waardoor de bodem in lengte en breedte veel kleiner is dan de afmetingen van de buitenzijde. Bekijk ook nauwkeurig de precieze vorm en de oriëntatie van de rugleuning. Bij vrijstaande baden is de dikte van de badrand relevant: bij hele dunne randen (zoals bij de meeste ligbaden uit solid surface) ligt de nek niet lekker tegen de badrand en daarom is het daar tevens mogelijk om een nekkussen te plaatsen.
Catalogus bestellen

Ligbad 2 persoons

Een ligbad 2 persoons? Bij een rechthoekig ligbad betekent dit dat u tegenover elkaar ligt. Dit betekent dat u een vrij breed ligbad nodig heeft (minstens 80 cm) en dat het ligbad vrij lang moet zijn (ten minste 180 cm), dus een ligbad 80×180. Hoekbaden zijn ook vaak geschikt voor twee personen (bijvoorbeeld met formaat 150 x 150 cm). Bij veel modellen kan men dan naast elkaar liggen.

Inbouw ligbad vs. vrijstaand ligbad kopen

Een inbouwbad is een bad waarvan de buitenkant niet afgewerkt is. Dat betekent dat de buitenkant van het bad afgedekt moet worden, vaak met een betegeld muurtje. Soms is het mogelijk om bijpassende zijpanelen te kopen.

Een vrijstaand ligbad is een bad dat vrij in een ruimte kan staan. Dit kan een ligbad op pootjes zijn of een ligbad direct op de grond. U kunt ook een vrijstaand ligbad kopen die aan een of twee kanten tegen de muur staan.

Belangrijkste verschillen vrijstaand en inbouw ligbad

De keuze uit een ligbad vrijstaand of een inbouwbad is een kwestie van smaak, budget en gewenst comfort. De voornaamste verschillen tussen de twee type baden zijn in het kort:

  • Aangezien vrijstaande ligbaden aan de buitenzijde zijn afgewerkt, zijn ze vaak duurder dan inbouwbaden. De installatie van inbouwbaden is echter eenvoudiger dan het monteren van inbouwbaden die een afwerking behoeven.
  • Vrijstaande ligbaden staan los in de ruimte, wat vaak een mooie ‘look’ geeft. Let daarom op de gebieden rond het bad: worden deze misschien makkelijk vies of nat?
  • Vrijstaande baden zijn minder diep dan inbouw ligbaden. Zelfs het diepste ligbad vrijstaand (rond de 45 cm max.) is veel minder diep dan de diepste inbouw ligbaden (rond 60 cm). Minder diepte betekent dat het lichaam niet volledig onder water zal zijn, wat kan leiden tot minder comfort. Ook zijn de randen van vrijstaande baden meestal scherper dan die van inbouwbaden, wat kan resulteren in minder comfort voor de nek. Daarbij kunnen veel nekkussens niet in vrijstaande baden geplaatst worden (dit is het geval bij vrijstaande baden met hele dunne randen). In het algemeen kiest men daarom voor een vrijstaand bad indien het design van de badkamer voorop staat. Indien comfort in bad voorop staat, dan wordt meestal voor een inbouwbad gekozen.
  • Wenst u een ligbad met een whirlpool systeem? Wees u er dan van bewust dat de mogelijkheden beperkter zijn bij vrijstaande baden dan bij inbouwbaden. Klik hier voor vrijstaande bubbelbaden.

Natuurlijk is er daarnaast ook verschil tussen vrijstaande baden en inbouwbaden bij het ligbad plaatsen. Ook hier dient rekening mee gehouden te worden bij de keuze.

Ligbad materiaal en kleuren

Van oudsher zijn ligbaden gemaakt van wit acryl, omdat dit materiaal zacht en warm aanvoelt, goed isoleert, waterbestendig is, makkelijk schoon te maken is en op afgeronde vormen verwerkt kan worden. Waarom wit? Omdat het een neutrale kleur is; ideaal voor de productie van grote volumes baden. Het nadeel van acryl is dat het in de productie best lastig is om kleuren erin te mengen die ook in afgeronde gedeeltes goed blijven.

Het acryl dat in ligbaden gebruikt wordt is glans. Om een ander uiterlijk te genereren zijn fabrikanten van ligbaden op zoek geweest naar materialen die niet glans zijn. Zo heeft men solid surface en andere vergelijkbare composieten ontdekt. Solid surface baden zijn meestal wit van kleur (hoewel zwart meer en meer verkocht wordt) met een schitterende zachte finish. Ook wordt het met solid surface mogelijk om andere ligbaden te maken dan met acryl. Daarom zijn solid surface baden tegenwoordig erg in de mode.

Naast acryl en solid surface kun je ligbaden kopen in andere materialen, zoals bijvoorbeeld staal of hout.

Cleopatra ligbad Malawi

Acryl ligbad of solid surface bad

Hoewel solid surface een populair materiaal is voor ligbaden, brengt het ook een aantal nadelen met zich mee:

  • Gewicht: Een standaard ligbad uit solid surface met afmetingen 180 x 80 cm weegt gewoonlijk tussen 200 en 300 kg. Dat is te veel voor veel bovenverdiepingen en ook voor sommige vloertypes.
  • Hele dunne randen die onaangenaam zijn voor de nek en tevens is er vaak niet de mogelijkheid om een nekkussen te plaatsen.
  • Kwetsbaarheid: Dunne badranden uit solid surface zijn best kwetsbaar en raken relatief makkelijk beschadigd.
  • Onderhoud: Solid surface kan niet goed tegen intensieve schoonmaakmiddelen. Daarom worden deze baden vaak niet gebruikt in publieke omgevingen, zoals bijvoorbeeld hotels.
  • Prijs: Solid surface ligbaden zijn aanzienlijk duurder dan vergelijkbare baden uit acryl.

Ligbad met whirlpool systeem

Wat is een ligbad met een whirlpool systeem? Whirlpoolsystemen zijn ontwikkeld om effect te hebben op zowel het lichaam als de geest, door het zenuwstelsel te prikkelen met luchtbubbels vanuit de badbodem en/of de spieren actief te masseren met waterstromen vanuit de zijkanten (en soms zelfs de bodem) van het bad.

Een ander type systeem is het O2 systeem van Cleopatra, waarbij zuurstof in het bad wordt gestuurd met als doel om meer energie te verkrijgen.

Helaas zijn er ook veel verschillen in de kwaliteit van verschillende whirlpool systemen. Er zijn bijvoorbeeld systemen met te zachte waterstromen, te veel lawaai of bedieningen die onbetrouwbaar zijn (pas in het bijzonder op bij pneumatische bedieningen).

Ons advies om teleurstelling te voorkomen: test het whirlpool systeem voordat je het aanschaft! Zorg er verder voor dat je een leverancier selecteert die goede service aanbiedt bij het kopen van een ligbad.

Whirlpools

Kranen voor een ligbad kopen

Bij het kopen van kranen voor een ligbad heeft u eigenlijk twee keuzes: kranen die in de muur gemonteerd worden of kranen die op de badrand gemonteerd worden. Deze laatste optie is meestal niet mogelijk bij vrijstaande baden. Het voordeel van kranen op de badrand is dat er geen gaten in uw muur geboord hoeven te worden. Voor de rest is het voornamelijk een kwestie van smaak.
Benieuwd geworden? Of wil je al een ligbad kopen? Bekijk alle Cleopatra baden hier.

Als u vragen heeft of wat extra informatie wilt, neem dan gerust contact met ons op!
Neem contact op
nl_NLNederlands